vineri, 12 februarie 2010

Valentine's Day .....in lume


Sarbatoarea dragostei are adepti in toate statele lumii unde toti indragostitii isi doreau o zi in care sa-si arate si mai bine iubirea fata de partener.Ziua aceasta a fost aleasa cam de toti ca fiind ziua de 14.02.Pe continente,tari si orase mii de indragostiti isi arata in felul lor iubirea pentru partener.
Speciala este ziua sarbatorita in Orientul indepartat in Japonia si Coreea unde tratidia cere ca fata sa faca cadouri barbatului si nu invers.
Dar legenda sfantului Valentin a plecat de la americani si circula in lume sub doua forme asemanatoare si anume se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. In timpul cat a stat in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”.

O alta varianta ne spune ca Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile in secret, impotriva legii date de Imparatul Claudius care interzisese casatoria. Si in aceasta poveste el a fost dus la inchisoare deoarece refuzase sa treaca la credinta in zeii pagani. In inchisoare, el se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. In ziua executiei sale–14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza.

Cert este ca toti indragostii sunt bucurosi ca au un prilej in plus de a-si arata dragostea fata de persoana iubita.

In Romania,desi aveam o sarbatoare oficiala sub numele de Deagobete sarbatorita pe data de 25 februarie am adoptat si data de 14 ca o miscare de apropiere catre occident.

Niciun comentariu: